zaterdag 4 juli 2015

Say cheese to the cheesecake

Op zo'n dag als vandaag heb ik goestingskes.
Het ideale moment om een cheesecake te maken!
Ohja, degene die denken 'oh no, al die calorieën'... Nee nee, het is een receptje van de diëtiste, in den tijd van...

Pas op gasten, ik wil jullie waarschuwen, dit is geen 1-2-3-klaar taartje... Er kruipt algauw wat tijd in, maar het loont, geloof me. 't Is beloofd!


Wat heb je daar nu voor nodig (voor 10 personen):

Nota: dit zijn de ingrediënten voor 10 personen, mannekes dit is gi-gan-tisch veel .. Ik neem altijd de helft en dat is méér dan voldoende. Trust me, ook als zoetebek.
300 / 150 gr petit beure koekjes                                                        
175 / 87,5 gr suiker                                                                        
15 / 7,5 gr zoetstof                                                                      
100 / 50 gr margarine                                                                    
5 / 2,5 dl halfvette room (min. 20% om te kunnen opkloppen)      
500 / 250 gr magere platte kaas                                                        
8 / 4 blaadjes gelatine (24 gr)                                                      
4 / 2 eieren                                                                                  
500 / 250 gr aardbeien                                                                      
2 / 1 sinaasappels                                                                          

Hoe maak je dat nu?

1) Verwarm de oven voor op 180°C en bewaar de room goed koel
2) Plet de koekjes tot kruimels en vermeng deze met de margarine, 100 / 50 gr suiker en 10 / 5 gr zoetstof. Verdeel de deeg over de bodem van de  springvorm en strijk dit mooi glad.
!! : opgelet, niet alle suiker dus
!!: opgelet, doe wat bakpapier onderaan je springvorm, zo voorkom je plakken

3) Laat de bodem gedurende 10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
4) Klop de gekoelde room stijf door middel van een mixer, doe dit ook met de eiwitten. Laat beide opstijven in de koelkast.
!!: opgelet, doe de eierdooiers niet weg
5) Pureer de aardbeien met een mixer, bewaar er eventueel enkele voor de garnering
6) Pers de sinaasappels uit en bewaar het sap
7) Klop de eierdooiers samen met het sinaasappelsap en de rest van de suiker en de zoetstof op een laag vuurtje en laat daarin de gelatine smelten
!!: opgelet, natuurlijk eerst de gelatine laten weken in koud water volgens de verpakking 
!!: opgelet, op een laag vuur is een must, anders zullen je eieren gaan stollen/bakken 
8) Haal het mengsel van het vuur en meng dit met de magere platte kaas, de opgeklopte room en gepureerde aardbeien. Spatel er op het laatste voorzichtig de eiwitsneeuw door.
9) Schep het mengsel op het koekjesbodem en garneer eventueel met wat partjes aardbeien en een takje verse munt
10) Laat dit gedurende enkele uren in de koelkast opstijven alvorens te ontvormen.


Bovenstaande foto is voor 5 personen .. Dus zoals ge kunt zien is dat al ferm... Volgens mij moet je ook twee springvormen hebben als je het maakt voor 10 personen.


Laat het smaken!



2 opmerkingen: