vrijdag 25 september 2015

De laatste keer dat ik ... een boek uitlas #6


Ik ben een echte boekenwurm! Elke avond voor 't slapengaan sla ik mijn boek open, genietennnnn.

Zoals er het Stoffenspektakel is voor de naaifanaten heb je het Boekenfestijn voor boekenwurmen. Dat is daar ook een paradijs, een overvloed aan boeken, echt niet overdreven. Je kunt er alle thema's vinden, van fauna en flora tot een roman. En, allemaal voor kleine prijsjes! 
Met een trolley in de hand ga ik dan tafel per tafel, slenterend, af op zoek naar de leukste boeken.

Afgelopen weken lag 'Het lijstje van mama' op mijn nachtkastje, één van de boeken die in mijn buit zaten van het laatste Boekenfestijn.


'Het lijstje van mama' gaat over een gezin, moeder en vader, Kate en Sine met twee hun twee kids, Reef en Finn.,. Kind 1, Reef heeft een zeer zeldzame kanker overwonnen. Op het moment dat ze denken hun leven terug op de rails te hebben wordt Kate getroffen door borstkanker. Helaas, de kanker is uitgezaaid en Kate is palliatief. 
In de laatste maanden voor haar dood schrijft ze een lijstje, 'Het lijstje van mama', waarin ze opsomt wat de Singe, en de twee kids nog 'moeten' doen in hun verder leven, zonder haar, zonder Kate.

Het lijstje bevat geen spectaculaire zaken, maar gewoon kleine zaken die het leven kennen. 
Ze begint bij 'Geef de kids telkens 2 kussen voor het slapengaan, één van jou en één van mij'. Zo gaat het lijstje verder, ze kopen een boot die ze de 4Saints noemen en gaan duiken in de Rode Zee.


Het is een ontroerend boek, maar vrolijk geschreven waardoor het geen tranen-met-tuiten-boek gaat worden. Een boek die mij wel aan het denken bracht, 'wat als ...'-scenario's in mijn hoofd. Wat als ik in dezelfde situatie zou zitten? Zou ik ook een lijstje maken? Geen idee, ik denk dat je zoiets moet aanvoelen op het moment zelf, wanneer je ervoor staat.


Ben je ook gek op waargebeurde verhalen?! Laat me gerust een maar leestips weten, hoe meer hoe liever!


Pssst, voor de Instagrammers onder ons, op mijn Instagram loopt er een Give Away!

5 opmerkingen:

 1. Ja lezen! Al even verslavend als stofjes! Ik lees liever trillers. Ik word zo weemoedig bij die echte verhalen. Maar deze lijkt wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jaren geleden ging ik ook vaak naar het boekenfestijn, maar nu ik voor mijn werk veel moet lezen (helaas geen ontspannende lectuur), heb ik er geen zin meer in. in de vakantie kan ik gerust enkele boeken lezen maar anders blijft het liggen. ik ben uiteraard als naaifreak wel verslaafd aan stoffenspektakels en eigenlijk al van voor ik zelf naaide. toen ging ik stofjes kiezen waar mijn mama iets uit maakte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker een fan van lezen, maar eerder fictie, al trekt dit onderwerp me wel aan... lijkt me wel eentje waarbij je een traantje laat hier en daar..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh man, dat boek is toch niet gebaseerd op feiten, hé? Dan wil ik het zeker niet lezen, ik kan dat echt niet meer aan sinds ik een kindje heb. :( :P

  Ik vind het Boekenfestijn ook zaaaaalig! Maar ik vind wel dat je er het eerste jaar een supergroot aanbod hebt omdat alles nieuw is, maar de jaren erna zie je vaak dezelfde titels terugkeren en is je buit veel kleiner. Ik ga wel vooral voor de Engelstalige romans, misschien ligt het daaraan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de waargebeurde verhalen net zalig om te lezen, inderdaad soms met tranen in de ogen maar zo schoon!

   En dat is wel juist, de eerste keren dat ik ging was het 'wauw, wauw, wauw .... ongelooflijk' maar zoals je zegt, er zijn veel titels die elke keer opnieuw terugkomen (niet enkel bij de Engelstalige romans)

   Liefs x

   Verwijderen