vrijdag 23 december 2016

Over tranen en op zoek naar geluk.

23 december, een dag voor de kerstdagen. Bij de meesten zal het zo zijn vandaag: nog snel snel de knopen aan het nieuwe genaaide hemd van je man naaien, op zoek naar de gepaste schoenen voor onder die paillettenjurk en al zoevend door de winkel op zoek naar de grootste kalkoen.

Voor mij is het vandaag anders. 'Afspraak VDAB' in de agenda.
En, ik moet het even kwijt. Iets met een gal en uitspuwen. En, diep in een dal zitten.

Die ellenlange zoektocht naar werk, ééntje waarbij het eind onzichtbaar is, met de kop naar omlaag. Niet wetende wat te doen.

Telkens weer, iedere dag, die VDAB website afschuimen op zoek naar die ene job. Het beste van jezelf geven, ook al ben je diep vanbinnen een wrak, motiveren waarom je die job zo hard wil en op 'verzenden' klikken.
En dan ook telkens weer 'Het spijt om te moeten meedelen dat we u niet zullen uitnodigen voor een gesprek. Onze voorkeur gaat uit naar kandidaten van wie het profiel beter past bij de functie. We wensen u verder veel succes met je zoektocht naar werk'. 
Verdorie, weer niets. Elke dag.

En als je dan wél op gesprek mag dan gaat het als volgt. 100 vreugdedansjes doen  en kei zenuwachtig zijn. Het beste van jezelf geven, er vollenbak voor gaan en 'Hopelijk tot snel'.
Tot snel komt er niet. Nee, want je wordt gewoon van niets op de hoogte gehouden. Geen mailje, geen telefoontje. Niets.

Afspraak bij de VDAB. 'Ga maar zitten, weet u waarom u hier bent?'. 'Welja, omdat ik werkloos ben?'. 'Klopt, omdat je reeds geruime tijd werkloze bent ga ik je verplichten om intensieve begeleiding te laten lopen.' 'Ik heb het al twee keer moeten doorlopen, zonder resultaat'. 'Ja maar Marieke, doe je dan zelf wel genoeg moeite? Blijkbaar lukt het niet alleen'.
KRAK. Op dat moment breekt zowat alles in mijn lijf. Tranen met tuiten, in een vol VDAB lokaal.

"Intensieve begeleiding". Ik ken dat. Ik ken dat maar al te goed. Al twee keer moest ik het doorlopen. Al twee keer werd me zo'n mooi toekomstplaatje voorgeschoteld met als motto 'Binnenkort heb je je droomjob te pakken'.
En helaas. Ik zit hier nog. Met een rugzak, bijna té zwaar om nog te dragen.

Wat dat dan is, die '"intensieve begeleiding"? Ik mijn geval was het zo: "Welkom, ga zitten". Ze draait haar pc-scherm. Logt in op de VDAB website en overloopt de mogelijke vacatures.
Dit is het dan. Iets wat ik elke dag doe. Later in de begeleiding krijgen we ruzie, omdat ik mijn mening uit. Want het geeft me geen meerwaarde. Nul komma nul.

En nu denk je als lezer... Ben je dan niet gemotiveerd Marieke? Doe je wel je best in de begeleiding? Doe je genoeg moeite? Wil je niet geholpen worden?
Ik verzeker je: als ik mijn best niet deed zou het me allemaal zo geen pijn doen. Ik geef wel degelijk het beste van mezelf.

'Wie wil werken, kan je werken'. Nog zo'n taboe. Ik zoek al 4 jaar. Waar blijft die job?
En 'Zagen en klagen, maar ondertussen wel geld ontvangen van ''den dop''. Keep on dreaming. Ik loop niet ver met mijn 300 euro/maand. Hooguit  tot aan de kust en terug. Feestjes bouwen zit er niet in.

En als je denkt 'het komt wel goed'; ik denk dit al 4 jaar.
Maar ooit ... Ooit komt het goed. Dat stel ik mezelf op. Hoe verdomd moeilijk het ook is.

Ik deel mijn verhaal niet om medelijden te krijgen. Al helemaal niet om botte reacties te krijgen (dus wees een beetje lief). Maar ik deel mijn eigen verhaal, mijn eigen persoonlijke gevoel, omdat ik in een dal zit. En het verdomd moeilijk is om er uit te geraken als je er telkens dieper wordt ingesmeten. Telkens weer een extra trede aan de trap. Een extra trede om te beklimmen om weg naar de uitgang.
Want ik ben Marieke, de enthousiasteling. Want er zijn dagen waarop ik me goed voel. Dagen waaruit ik energie put. Dankzij mijn omgeving. Zij houden me recht.
Maar ook ik ben Marieke met af en toe een dik dik masker aan.

't Leven van een werkloze. Sta daar gewoon eens bij stil.
19 opmerkingen:

 1. Ik vroeg het mij nog af toen ik mijn kerstkaartje schreef. Kan je niets met je creativiteit? Tegenwoordig kan je ook als werkloze een bijberoep beginnen, zou dat niets voor jou zijn? Dan kan je toch iets van ervaring opbouwen ...
  Enfin, ik ken je situatie onvoldoende, maar voor 2016 wens ik je een goede gezondheid en een job!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Baets Christel23 december 2016 om 16:01

  Lieve Marieke, ik ken je al een beetje...je staat altijd klaar voor alles en iedereen,ik kan ook eens mijn hart luchten tegen jou als het even niet zo bijzonder goed gaat..je bent echt een lieve meid..het is zeker niet gemakkelijk en ze hebben wel gemakkelijk spreken daar bij de vdab...en idd kun je niks doen met je creatieviteit? Je maakt altijd mooie dingen..je kan goed naaien,...klein beginnen en je bent vertrokken..misschien even laten bezinken en wie weet word "Unique Marieke" wel niet groot!! Courage meid! Laat u niet doen...dikke knuffel XxX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ooohhh meid, dat is frustrerend! Ik kan me een beetje vinden in je verhaal. Chapeau dat je er zo mooi oprecht over schrijft! Dikke knuffel! ❤

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel veel hartjes en dikke knuffels.
  Echt geen fijn verhaal om te lezen, maar sterk dat je het wilt delen. Werken in deze maatschappij is niet meer zo vanzelsprekend. Ik ben al enkele jaren afgestudeerd en heb nog steeds geen vast contract, tot nu toe enkel vervangingen gewerkt. Heel wat van mijn vriendinnen en studiegenoten hetzelfde...
  Na mijn ziekteverlof ook weer enkele maanden moeten zoeken voor iets nieuws. En vaak inderdaad gewoon geen reactie of geen uitleg :(
  Mijn zus studeerde eerder dit jaar af en buiten enkele korte interims ook nog geen zicht op een job. En zij kan ook op heel wat negatieve reacties en opmerkingen rekenen daarover terwijl ze net als jij elke dag op die verdomde site zit en solliciteert.
  Je bent (jammer genoeg) niet alleen.
  Hoop dat 2007 je meer geluk brengt want je verdient het ♡

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eerst een knuffeltje voor je. Niet gemakkelijk om mee om te gaan. Knap van je om het te delen met ons. Ik duim voor je dat je in 2017 een leuke job vindt. 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Moedig om jouw verhaal te delen! Maar nog moediger om al die tijd toch het hoofd recht te houden... Wat voor job zoek je? Ps het zelfgemaakte hemd is alleen maar geknipt, geen pailletten maar een kerstboompak en absoluut geen kalkoen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel sterkte, hopelijk brengt het nieuwe jaar een nieuwe job! Ik duim voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou willen dat ik u kon helpen. Helaas gaat dat niet maar ik duim dat het in 2017 jouw jaar mag worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat sterk om dit te delen! Ik hoop hard dat je snel werk vindt dat bij je past!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oooh Marieke, zo sterk dat je dit deelt! Zelf kan ik niet meespreken over je situatie, mijn zus helaas wel. "Sorry geen ervaring" is de standaardzin àls ze al antwoord krijgt. Ik snap dat ook niet, een beetje beleefdheid door iets te laten weten kost toch geen moeite?
  Voor 2017 wens ik je alleen maar het beste toe, zowel op persoonlijk als professioneel vlak!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Benieuwd naar welk soort job je op zoek bent. Vanuit mijn werk ook heel veel ervaring met VDAB en dat is ook niet altijd even positief. Ik duim,dat 2017 je een leuke job mag brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn hart bloedt.
  Ik weet niet echt hoe ik je kan helpen.
  Alles wat we dan zeggen klinkt hetzelfde. Het komt wel goed, sterkte, blablabla.
  Daar betaal je natuurlijk geen rekeningen mee.
  Gelukkig vertoef je in een warm nest en heb je een fantastische vriend.
  Ik hoop uit gans mijn hart dat je een job vindt.
  Liefs, Karine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Moedig dat je dit deelt. Ik kan het me moeilijk voorstellen, vier jaar zonder werk zitten, telkens die hoop en vervolgens de teleurstelling.... lastig! Ik weet natuurlijk niet welke job je zoekt, in welke sector, en je zal alle verschillende jobsites intussen wel kennen denk ik. Misschien de piste van bijberoep of zelfstandige bekijken? Alvast veel succes gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt een stevige knuffel van mij, Marieke!
  Je verhaal doet me stil worden... het komt goed, het moet!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Zo jammer dat het niet lukt om een job te vinden! Ik wens dat er in 2017 een einde aan je zoektocht komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh lieve Marieke, ik ben er zeker van dat je hard je best doet om werk te vinden. Het is zo een dooddoener dat je met een beetje moeite wel een job vindt, en anders is er de intensieve begeleiding. Dat niet iedereen daarmee een job vindt wordt te vaak vergeten en dan bedenken we een nieuwe maatregel. Vanaf 2017 start er alvast een nieuwe begeleiding voor langdurige werkzoekenden, om hen werkervaring te bieden. Ik ken je verhaal niet goed en ik weet niet of je daarmee geholpen gaat worden, ik hoop het wel, spijtig genoeg blijft het opboksen tegen vooroordelen en te weinig kwaliteitsvolle jobs. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hier nog maar een maand zonder job, wat moet dat dan zijn voor iemand zoals jij die dit al vier jaar met zich mee draagt... Ik wens je voor het nieuwe jaar dat je nog es zo heel enthousiast op gesprek mag gaan en meer zelfs, dat je ook een telefoontje terug mag krijgen met hé Marieke jou willen we verder zien! Dikke knuffel

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Marieke, laat je niet kisten he, als je elke dag de VDAB site uit pluist en, ik veronderstel, nog wel andere bronnen en er komt geen job uit, tja, wat kan je dan nog meer doen he? Ik weet het ook niet zo direct. Het enige dat ik je nog kan aan raden zijn de uitzendbureaus. Ik heb, met heel veel plezier, 35 jaar als uitzendkracht gewerkt en zou het iedereen aan raden. Dus waarom jou niet. Ik hoop dus met jou dat 2017 1 pracht jaar wordt waar je ook, eindelijk, de job van je leven, aan geboden krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Met meer werk dan ik/wij aankunnen, weet ik niet hoe het voor jou moet zijn. Maar ik lees je verdriet en teleurstelling, en dat komt hard binnen bij me... Je vraagt niet om oplossingen, dus daar laat ik me ook niet in gaan, ik denk ook niet dat je iets 'fout' doet, voor zover dat kan bestaan als je actief naar werk zoekt. Laat me even mijn oer optimistische zelf delen met je; het komt goed! En ik hoop voor jou dat dat in dit jaar zal gebeuren. x

  BeantwoordenVerwijderen